Yritys

Oli vuosi 1991 syksy ja silloin 15 ja 14 vuotiaat veljekset Vesa ja Tero Korkala huomasivat, ettei nuorille opiskelijoille ole kesätyöpaikkoja saatavilla. Suomessa taloutta hallitsi silloin syvä lama.

Lamasta huolimatta he yhdessä vanhempiensa kanssa  pohtivat keinoja työllistyä kesälomien ajaksi.

Jostain tuli idea mansikanviljelystä. Mansikanviljelytoimet ajoittuisivat koulujen kesäloma-aikaan ja työllistäisivät mahdollisesti koko kesän. Perhe asui Kempeleellä, mutta isovanhemmat Tyrnävällä pienellä maatilalla.

Isovanhempien Tyrnävän maatilalla oli viljelyyn hyvin sopivaa peltoa vajaa 3 hehtaaria ja isovanhemmat vuokrasivat mielellään pellot ja osan talousrakennuksista lapsenlapsilleen suunnittelemaansa yritystoimintaa varten.

Tilat ja henkilökunta

Mansikkatilan avainhenkilöt, kuten myyjät, autonkuljettajat, pakkaajat ja työnjohto  ovat kaikki suomalaisia nuoria.

Poimijat ovat jo useana vuonna olleet ukrainalaisia nuoria tyttöjä ja poikia.Ulkomaalaiset poimijat asuvat tilan yhteydessä olevissa asunnoissa.

Kaikissa asunnoissa on oma keittiö ja työntekijät valmistavat ruokansa itse.

Tilalle voidaan majoittaa 24 työntekijää.Henkilökunnan käytössä on uudehkot sosiaalitilat, joissa on mm. 3 wc:tä, pisuaari, 4 suihkua, kaksi pyykinpesukonetta, kuivaushuone ja ”Ainavalmis” sauna.

Viljely alkaa

Sitten tuumasta toimeen. Talvella 1991-1992 tehtiin suunnitelmat viljelmän ja yritystoiminnan perustamiseen liittyvistä asioista.

Keväällä 1992 istutettiin ensimmäinen 20 000 tainta, eli yhden hehtaarin ala. Vuonna 1993 korjattiin ensimmäinen sato ja vuonna 1994 istutettiin 20000 itse tehtyä tainta sekä seuraavana vuonna saman verran, jolloin koko isovanhemmilta vuokrattu ala oli täynnä istutettuja mansikkapenkkejä.

Viljely onnistui hyvin ja Korkalan Mansikkatilan mansikat saivat asiakkailta erittäin hyvää ja kannustava palautetta.

Tällä hetkellä mansikan viljelyssä on hieman alle 3 hehtaaria ja 2 hehtaarin kotipellot ovat lepäämässä avokesantona tämän kesän. Laajamittaisen toiminnan poiminta-aikana  oli tilalla hetkellisesti lähes sata ihmistä töissä ja tänä kesänä työt hoituvat n. 20 hengen voimin.

pelto

Viljelmät

Marjaviljelmiä on kahdessa paikassa. Päätilan ympärillä Keskikyläntiellä on n. 2 hehtaaria peltoa, joka tänä vuonna on suurimmaksi osaksi avokesantona, eli ”lepäämässä”. Vadelma, pensasmustikka- lohkot ovat päätilan alueella. Toinen noin 3 hehtaarin peltolohko sijaitsee n. kolmen kilometrin päässä päätilalta ja koko tällä alalla viljellään mansikkaa. Mansikkalajikkeemme on suomalaiseen makuun sopiva herkullinen Polka, joka sopii niin syöntimarjaksi kuin pakastettavaksikin.
Vadelmalajikkeina käytössämme on Maurin makea, Muskota, Ottava ja Suomen luonnosta kerätty todella maukas villinä kasvava vadelma. Pensasmustikka lajikkeet ovat Aino ja Alvar.

High Grade alue
Tyrnävän Mansikka sijaitsee Tyrnävällä joka muodostaa yhdessä naapurikunta Limingan kanssa High Grade alueen. High Grade alueita on Suomessa vain tämä yksi ja koko Euroopan unionin alueella vain viisi.

Aseman saavuttaminen edellyttää, että alue on vapaa EU-lainsäädännössä määritellyistä vaarallisista kasvintuhoojista.